Kruche faworki z przepisu babci Krysi

Kruche faworki z przepisu babci Krysi

Zdjęcie - Kruche faworki z przepisu babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche faworki z przepisu babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 25 dkg mąki
  • 4-5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • kieliszek spirytusu (40 ml)
  • litr oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • cukier puder, cukier waniliowy

Przygotowanie Zagnieść mąkę, żółtka, śmietanę razem z kieliszkiem spirytusu na jednolitą masę. Można obtłuc gotowe ciasto wałkiem, żeby się napowietrzyło - dzięki temu, faworki będą bardziej kruche.

 

Ciasto trzeba odłożyć do lodówki na ok 30 minut. Potem należy je cienko wałkować, pokroić na równe paski i następnie na prostokąty. Każdy prostokąt ciasta trzeba pośrodku naciąć nożem i uformować/zawinąć faworki.

Faworki trzeba smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, w dużym garnku. Następnie trzeba je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

 

 

Przepis jest autorstwa mojej kochanej babci Krysi - publikuję go, by zachować go od zapomnienia i podzielić się z Wami niezawodnym sposobem na przygotowanie pysznych faworków. Tłusty czwartek tuż tuż - warto wypróbować niezawodny sposób na zawsze udane faworki!

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów