Torcik z bitą śmietaną
Wiosenny torcik, z lekką pianką z truskawek i bitej śmietany. Masa jest bardzo delikatna, dzięki małej ilości żelatyny, nie rozpływa się na biszkopcie, jednocześnie nie jest za sztywna. Tort można dowolnie udekorować, np. świeżymi lub suszonymi truskawkami, oraz listkami mięty. Torcik warto przygotować na dziecięce imprezy, maluchy za nim przepadają. Za ten przepis, dziękuję autorce bloga Kwestia Smaku ?
Składniki na biszkopt
- 4 jaja w temp. pokojowej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek zaparzonej, mocnej herbaty z sokiem z cytryny lub rum z dodatkiem soku cytryny
- około 400 g truskawek ( powinna być szklanka musu truskawkowego )
- 4 łyżki cukru pudru trzcinowego nierafinowanego
- 10 g żelatyny w proszku ( jedna pełna łyżka )
- 500 g schłodzonej śmietany 36 % ( kremówki do ubijania )