Letnie ciasto z owocami sezonowymi

Letnie ciasto z owocami sezonowymi

Zdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma to jak czerwiec! W czerwcu jest wszystko: czerwone i czarne porzeczki, czereśnie, truskawki, zaczynają się wiśnie. Nic, tylko brać i … piec!

Zdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie mix ulubionych owoców, albo choćby trochę porzeczek czy malin upieczcie sobie klasyczne ciasto z owocami. Wakacyjny klasyk.

Zdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do pieczenie użyłam maślanki, dzięki niej ciasto pozostaje wilgotne i pyszne przez kilka dni.

Zdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania mojego ciasta użyłam foremki o średnicy ok.25 cm. Smacznego!

Zdjęcie - Letnie ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, wlej maślankę oraz ekstrakt waniliowy.

Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj dokładnie i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta ułóż owoce (truskawki pokrojone na ćwiartki, wydrylowane czereśnie/wiśnie itp.) . Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz ok. 45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Kategorie przepisów