Szybkie ciasto z truskawkami

Szybkie ciasto z truskawkami
Zdjęcie - Szybkie ciasto z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cienki spód, masa truskawek puszczających słodziutki sok i kruszonka wieńcząca całość. W sumie nie wiem, jak bardziej zachwalić to ciasto, bo jest po prostu idealne :) Polecam!



Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 160g masła, zimnego
  • 1 żółtko

Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek

Przygotowanie Z truskawek usunąć szypułki, przemyć owoce i lekko osuszyć. Przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać o 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcecie zrobić ciasto w dużej formie, skorzystajcie z tych proporcji.
Przygotowanie ciasta Cukier rozetrzeć palcami ze skórką z cytryny. Dosypać przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać całość. Dodać żółtko oraz masło pokrojone w kostkę. Ze składników wyrobić sypką kruszonkę.
Pieczenie Na spód tortownicy wysypać połowę kruszonki, dociskając i tworząc zwarte ciasto. Wyłożyć truskawki, a następnie zasypać je resztą kruszonki. Ciasto piec przez około 50-55 minut - aż ładnie się zarumieni z wierzchu.

Zdjęcie - Szybkie ciasto z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów