Szybkie ciasto z truskawkami
Cienki spód, masa truskawek puszczających słodziutki sok i kruszonka wieńcząca całość. W sumie nie wiem, jak bardziej zachwalić to ciasto, bo jest po prostu idealne :) Polecam!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z połowy cytryny
- 160g masła, zimnego
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
Przygotowanie Z truskawek usunąć szypułki, przemyć owoce i lekko osuszyć. Przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać o 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcecie zrobić ciasto w dużej formie, skorzystajcie z tych proporcji.
Przygotowanie ciasta Cukier rozetrzeć palcami ze skórką z cytryny. Dosypać przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Wymieszać całość. Dodać żółtko oraz masło pokrojone w kostkę. Ze składników wyrobić sypką kruszonkę.
Pieczenie Na spód tortownicy wysypać połowę kruszonki, dociskając i tworząc zwarte ciasto. Wyłożyć truskawki, a następnie zasypać je resztą kruszonki. Ciasto piec przez około 50-55 minut - aż ładnie się zarumieni z wierzchu.