Ciasto jogurtowe z truskawkami
Pyszny, słodziutki biszkopt na jogurcie greckim z truskawkami i cukrem pudrem. Pyszności <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Sence-of-taste. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
3 jajka, żółtka oddzielone od białek
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu greckiego
150 ml oleju
ziarenka z 1 laski wanilii
175 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
170 g truskawek, przekrojonych na pół
Dodatkowo: masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, nie przerywając ubijania dodajemy jogurt, olej ziarenka z laski wanilii obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
2. Dno foremki o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki przecięciem do góry. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieni, możemy je przykryć folią aluminiową. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)