Babka cytrynowa na maślance
Ostatnio ma wielką ochotę na desery z nutą cytryny, stąd też pomysł na dzisiejszy wpis- lekką, a przy tym wilgotną, pełną aromatu babkę cytrynową.
Ciasto (dzięki zawartości maślanki) długo zachowuje świeżość.
Aby ciasto ładnie się prezentowało, wierzch polałam sosem z miękkiego, zmiksowanego z odrobiną soku z limonki mango. Możecie jednak pominąć ten dodatek i ozdobić go np. cytrynowym lukrem.
Proporcje na foremkę „z kominkiem” o ok. 30 cm średnicy.
Składniki- masło - 50 g , miękkie
- cukier - 1 i 1/3 szklanki
- jajko - 3 szt
- sok z cytryny - 3 łyżki
- skórka z cytryny - otarta z 2 owoców
- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- maślanka - 1 szklanka
W dużej misce zmiksuj masło z cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Dodaj otartą skórkę z cytryny, ciągle miksując wbijaj po jednym jajku.
Do ciasta dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
Na koniec wlej maślankę, połącz wszystkie składniki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.
Jak pisałam we wstępnie, wierzch ciasta ozdobić możesz cytrynowym lukrem (cukier puder połączony z sokiem z cytryny) lub (tak jak ja) zmiksować miękkie mango, doprawić je sokiem z limonki i takim sosem delikatnie polać wierzch babki.