Sernik jagodowo-waniliowy

Sernik jagodowo-waniliowy

Pyszny, rozpływający się w ustach waniliowy sernik z jagodami. Mniam! Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Sernik jagodowo-waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę o śr. 25 cm:

5 jajek
200 g cukru
1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka aromatu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
300 g jagód

Dodatkowo:

cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy

CZAS PRZYGOTOWANIA:

120 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

*WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną masła. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier, twaróg, śmietankę, aromat, ziarenka z laski wanilii, obie mąki i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy, układamy jagody i lekko dociskamy, żeby jagody delikatnie zatopiły się w cieście. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 70 minut, aż boki będą lekko zarumienione a środek sprężysty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce przez klika godzin (a najlepiej przez całą noc). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

Zdjęcie - Sernik jagodowo-waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik jagodowo-waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów