Chleb domowy
Chleb domowy.
Przypuszczam, że w każdej rodzinie , w której od czasu do czasu wypieka się pieczywo jest taki przepis. Jest to bardzo specyficzny chleb, bo niezwykle łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje.
Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są:
mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda.
Czy może zatem istnieć prostszy i przy tym tak smaczny chleb? Przekonajcie się sami
Chleb domowy
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- otręby lub mąka do podsypania formy
- Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, stopniowo wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę. Chleb wyrabiamy przez 10 minut, misę przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu. W ciągu godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Formę „keksówkę” smarujemy odrobiną masła i obsypujemy otrębami lub mąką. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
- Ciasto nacinamy w kilku miejscach na skos i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyciągamy z niej chleb. Studzimy.