Chleb czosnkowy z ziemniakami*

Chleb czosnkowy z ziemniakami*

Zdjęcie - Chleb czosnkowy z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakiś czas temu Tosia pokazywała wam chleb wiejski z użyciem puree z ziemniaków. Sama, eksperymentując zakochałam się w konsystencji chleba z ziemniakami. Jest bardzo delikatna, wilgotna i przez długi czas pozostaje świeża. To coś, czego nie można niczym zastąpić.

Jestem wielką fanką chleba czosnkowego, jednak w większości przypadków przygotowywany jest poprzez natarcie pieczywa czosnkiem już po upieczeniu. Ma to swój urok, w szczególności połączone z roztapiającym się serem, ale tym razem chciałam, żeby sama konsystencja przesiąkła czosnkiem, stąd dodatek wersji suszonej.

Zdjęcie - Chleb czosnkowy z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb czosnkowy z ziemniakami  ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 30 mins Total time: 2 hours 45 mins Serves: 1 Ingredients

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki soli + 2 łyżeczki do gotowania ziemniaków
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 200 g ziemniaczanego puree (ok. 2 średnie ziemniaki)
  • ok. 220 ml ciepłej wody

Instructions

  1. Połącz ze sobą (najlepiej w misce, albo na stolnicy) mąkę, sól, drożdże i czosnek. Dokładnie pomieszaj.
  2. Ugotuj ziemniaki z 2 łyżeczkami soli, tak aby bardzo zmiękły. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Gdy ostygną, dodaj je do wcześniej pomieszanych suchych składników i rozpocznij zagniatanie ciasta.
  4. Powoli dodawaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż stanie się elastyczne. Zagniataj jeszcze przez kilka minut, aby napowietrzyć ciasto.
  5. Wsadź ciasto do miski i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  6. Wyjmij ciasto, uformuj z niego bochenek (ja uformowałam lekko jajowaty, ale nie ma przeszkód, aby uformować inny kształt). Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Gdy chleb wyrośnie, wsadź go do piekarnika i piecz aż bochenek zrobi się brązowy z zewnątrz, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

Kategorie przepisów