Chleb z ryżem

Zdjęcie - Chleb z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie mam swojego ulubionego chleba. Czasami lubię chrupką skórkę i miękki miąższ, jak na przykład prawdziwa francuska bagietka, a czasami mam ochotę na coś całkowicie miękkiego i delikatnego. Te ostatnie określenia najlepiej opisują ten chleb z ryżem. Jest niezwykle delikatny, a przez miąższ przebijają się równie miękkie ziarenka ryżu, nadając mu wyjątkową konsystencję i wilgoć. U mnie utrzymał się w chlebaku przez 3 dni (aż w końcu zniknął) i ciągle smakował jak świeży.

Tosia już wcześniej prezentowała wam chleb ryżowy, który dzięki użyciu mąki ryżowej ma piękną popękaną skórkę, natomiast ja prezentuję trochę prostszą wersję, gdyż nie zawsze można znaleźć mąkę ryżową, nawet w dużych supermarketach.

Zdjęcie - Chleb z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z ryżem #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 30 mins Total time: 2 hours 45 mins Serves: 1 Ingredients
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 200 g ugotowanego białego ryżu
  • ok. 250 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Rozpocznij od ugotowania ryżu. Ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, rozetnij woreczek i odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól i drożdże. Dodaj wystudzony ryż. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
  3. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę.
  4. Zagniataj jeszcze przez 5 minut, po czym wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, chwilkę zagniataj i uformuj z niego kulę. Ułóż kulę ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż ponownie do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Po upływie czasu wyrastania, wsadź do piekarnika i piecz aż chleb zbrązowieje i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto (ok. 30 minut).
  8. Odstaw do ostygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym
1

Chleb z ryżem i cynamonem na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ryżem na zakwasie pszennym

Chleb z ryżem na zakwasie psze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb curry z ryżem
1

Chleb curry z ryżem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ryżowy
3

Chleb ryżowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto Lion
1

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!
2

Chleb wieloziarnisty na zakwas…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory