Dorsz w tempurze

Dorsz w tempurze

Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


TEMPURA jest potrawą kuchni japońskiej.
Tempurę robi się ze wszystkiego: z ryb,owoców morza,drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka), z różyczek kalafiora i brokułów.
Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pokroiłam je na małe kawałki.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rybę posoliłam i posypałam pieprzem.Można przed smażeniem wytrzeć ją ręcznikiem papierowyma następnie obtoczyć lekko w mące.
W sprzedaży jest specjalna mieszanka do tempurowego ciasta, która pozwala przyrządzić tempurę z prawdziwego zdarzenia. Jeśli jej nie macie, to wystarczy wymieszać 150 g mąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli.Można dodać do ciasta kostki lodu.Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste.Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach.


Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry, świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego.


Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Kategorie przepisów