Dorsz w tempurze

Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


TEMPURA jest potrawą kuchni japońskiej.
Tempurę robi się ze wszystkiego: z ryb,owoców morza,drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka), z różyczek kalafiora i brokułów.
Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pokroiłam je na małe kawałki.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rybę posoliłam i posypałam pieprzem.Można przed smażeniem wytrzeć ją ręcznikiem papierowyma następnie obtoczyć lekko w mące.
W sprzedaży jest specjalna mieszanka do tempurowego ciasta, która pozwala przyrządzić tempurę z prawdziwego zdarzenia. Jeśli jej nie macie, to wystarczy wymieszać 150 g mąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli.Można dodać do ciasta kostki lodu.Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste.Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą.
Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Usmażone kawałki najlepiej układać na metalowej kratce, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.Następnie na papierowych ręcznikach.


Sosy można komponować na bazie lekkiego sosu sojowego z dodatkiem słodkiego sherry, świeżego tartego imbiru, proszku lub pasty wasabi, chilli, czosnku lub oleju sezamowego.


Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - DORSZ W TEMPURZE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka śledziowa z porem i koperkiem
1

Sałatka śledziowa z porem i ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Jajka faszerowane kremem łososiowym

Jajka faszerowane kremem łosos…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką
1

Cytrynowe śledzie w oleju lnia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Pulpety rybne w sosie chrzanowym
2

Pulpety rybne w sosie chrzanow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta ze śledzi i jajek
1

Pasta ze śledzi i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ryba z sosie curry – szybki obiad
2

Ryba z sosie curry – szybki ob…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z tuńczyka, jajek i fety
2

Pasta z tuńczyka, jajek i fety

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia