Ciabatty*
Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki. Często występują z dodatkiem karmelizowanej cebuli czy oliwek. Ja zdecydowałam się na mini wersje, które świetnie sprawdzą się na śniadanie i nie są trudne w wykonaniu, więc oszczędzicie sobie wizyty w supermarkecie.
Ciabatty są podstawowym składnikiem kanapek, które ostatnio stają się coraz bardziej popularne, mianowicie Panini. Wystarczy użyć zamykanego tostera, lub patelni grillowej, wsadzić między przekrojoną bułeczkę wasze ulubione dodatki i już wasze pyszne, domowe ciabatty zamienią się w niesamowity przysmak:)
Ciabatty (4 sztuki)
- 250 g mąki pszennej
- 1, 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml mleka
- 100 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać mleko, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto.
- Zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko lepką konsystencję, a następnie jeszcze przez 5 minut.
- Włóż ciasto do miski, owiń miskę folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
- Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Następnie oprósz ręce mąką i wyciągnij ciasto. Podziel je na 4 równe części.
- Ponownie oprósz ręce mąką i uformuj z każdego kawałka ciasta nieregularny kształt, przypominający prostokąt.
- Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej.
- Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- Po upływie tego czasu oprósz każdą ciabattę mąką i piecz przez ok 20 minut, aż dosłownie lekko nabiorą brązowego odcienia.
- Daj im ostygnąć.