Ciabatty*

Zdjęcie - Ciabatty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki. Często występują z dodatkiem karmelizowanej cebuli czy oliwek. Ja zdecydowałam się na mini wersje, które świetnie sprawdzą się na śniadanie i nie są trudne w wykonaniu, więc oszczędzicie sobie wizyty w supermarkecie.

Ciabatty są podstawowym składnikiem kanapek, które ostatnio stają się coraz bardziej popularne, mianowicie Panini. Wystarczy użyć zamykanego tostera, lub patelni grillowej, wsadzić między przekrojoną bułeczkę wasze ulubione dodatki i już wasze pyszne, domowe ciabatty zamienią się w niesamowity przysmak:)

Zdjęcie - Ciabatty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatty (4 sztuki)

  • 250 g mąki pszennej
  • 1, 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać mleko, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto.
  2. Zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko lepką konsystencję, a następnie jeszcze przez 5 minut.
  3. Włóż ciasto do miski, owiń miskę folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Następnie oprósz ręce mąką i wyciągnij ciasto. Podziel je na 4 równe części.
  6. Ponownie oprósz ręce mąką i uformuj z każdego kawałka ciasta nieregularny kształt, przypominający prostokąt.
  7. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej.
  8. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  9. Po upływie tego czasu oprósz każdą ciabattę mąką i piecz przez ok 20 minut, aż dosłownie lekko nabiorą brązowego odcienia.
  10. Daj im ostygnąć.

Przepisy z tych kategorii

Focaccia z karmelizowaną cebulą

Focaccia z karmelizowaną cebul…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoski chlebek z sezamem
9

Włoski chlebek z sezamem

evenka evenka
Arabeska

Chleb toskański

Chleb toskański

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Włoskie bułeczki z ziemniakami i bazylią
5

Włoskie bułeczki z ziemniakami…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb