Ciabatty*

Ciabatty*

Zdjęcie - Ciabatty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki. Często występują z dodatkiem karmelizowanej cebuli czy oliwek. Ja zdecydowałam się na mini wersje, które świetnie sprawdzą się na śniadanie i nie są trudne w wykonaniu, więc oszczędzicie sobie wizyty w supermarkecie.

Ciabatty są podstawowym składnikiem kanapek, które ostatnio stają się coraz bardziej popularne, mianowicie Panini. Wystarczy użyć zamykanego tostera, lub patelni grillowej, wsadzić między przekrojoną bułeczkę wasze ulubione dodatki i już wasze pyszne, domowe ciabatty zamienią się w niesamowity przysmak:)

Zdjęcie - Ciabatty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatty (4 sztuki)

  • 250 g mąki pszennej
  • 1, 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać mleko, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto.
  2. Zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko lepką konsystencję, a następnie jeszcze przez 5 minut.
  3. Włóż ciasto do miski, owiń miskę folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Następnie oprósz ręce mąką i wyciągnij ciasto. Podziel je na 4 równe części.
  6. Ponownie oprósz ręce mąką i uformuj z każdego kawałka ciasta nieregularny kształt, przypominający prostokąt.
  7. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub blasze nieprzywierającej.
  8. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  9. Po upływie tego czasu oprósz każdą ciabattę mąką i piecz przez ok 20 minut, aż dosłownie lekko nabiorą brązowego odcienia.
  10. Daj im ostygnąć.

Kategorie przepisów