Bułka wrocławska
Czytając na temat bułki wrocławskiej natknęłam się na tyle nazw ile prawdopodobnie miejscowości w Polsce. Każdy chce mieć swoją „wrocławską, która najprawdopodobniej wywodzi się nie od nas, a od Francuzów, gdyż bardzo przypomina tamtejszą bagietkę . Różni się jednak od niej tym, że jest jak trochę krótsza i grubsza, ale bardzo podobnie miękka o delikatnym miąższu i skórce. Dla mnie jest po prostu pyszna, gdyż jestem fanką bagietek:)
Bułka wrocławska (1 bochenek)
- 280 g mąki pszennej wrocławskiej
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Powoli dolewaj ciepłe mleko, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto.
- Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj kolejną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
- Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj kształt połowy bagietki. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
- Na cieście zrób nożem charakterystyczne nacięcia.
- Piecz przez ok. 20-25 aż bochenek zbrązowieje.