Bułeczki musztardowe
Jako małe dziecko strasznie lubiłam odrywać po kawałku świeżej bułki i maczać ją w ostrej musztardzie. Może to nie zbyt typowe dziecięce smaki, ale ja to po prostu uwielbiałam.
Gdy ostatnio sobie o tym przypomniałam zainspirowało mnie to do stworzenia czegoś co połączy te dwa smaki- bułeczek musztardowych. Świetnie sprawdzą się podczas letnich grillów, bo idealnie pasują do kiełbasek.
Bułeczki musztardowe Drukuj Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 20 mins Porcje: 5 Składniki- 300 g. mąki
- 2 łyżeczki drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki musztardy
- ok. 150 ml. ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, cukier i musztardę. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę.
- Zagniataj, dolewając wodę aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Może być lekko lepkie.
- Zagniataj jeszcze przez 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, posypuj ręce mąką.
- Wstaw ciasto do miski i przykryj miskę folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika. Odstaw na 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypaną mąką stolnicę i utwórz z ciasta rulon. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw jeszcze na 45 minut do ciepłego miejsca w celu wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
- Daj bułeczkom ostygnąć.