Bułeczki musztardowe

Bułeczki musztardowe

Zdjęcie - Bułeczki musztardowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako małe dziecko strasznie lubiłam odrywać po kawałku świeżej bułki i maczać ją w ostrej musztardzie. Może to nie zbyt typowe dziecięce smaki, ale ja to po prostu uwielbiałam.

Gdy ostatnio sobie o tym przypomniałam zainspirowało mnie to do stworzenia czegoś co połączy te dwa smaki- bułeczek musztardowych. Świetnie sprawdzą się podczas letnich grillów, bo idealnie pasują do kiełbasek.

Zdjęcie - Bułeczki musztardowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki musztardowe Drukuj Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 20 mins Porcje: 5 Składniki
  • 300 g. mąki
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • ok. 150 ml. ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, cukier i musztardę. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę.
  2. Zagniataj, dolewając wodę aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Może być lekko lepkie.
  3. Zagniataj jeszcze przez 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, posypuj ręce mąką.
  4. Wstaw ciasto do miski i przykryj miskę folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika. Odstaw na 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypaną mąką stolnicę i utwórz z ciasta rulon. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw jeszcze na 45 minut do ciepłego miejsca w celu wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
  9. Daj bułeczkom ostygnąć.
2.2.8

Kategorie przepisów