Drożdżówka z jabłkami odrywana
Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na "odrywany chlebek". Zauroczył mnie...
W podobny sposób można zrobić drożdżówkę na słodko. W mojej wersji pomiędzy plasterkami ciasta aromatyczny cynamon i kawałki jabłek. Zapach jesieni...
Ciasto jest niesamowite, a przyjemność odrywania kolejnych kawałków jest uzależniająca...
Drożdżówka odrywana z cynamonem i jabłkami - Laura
SKŁADNIKI:
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
DO POSMAROWANIA CIASTA:
Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 60 cm. Placek posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem.
Prostokąt pokroić na 6 równych pasków 10 na 30 cm. Na pierwszym ułożyć pierwszą cześć jabłek, na wierzch położyć kolejny pasek (cukrem do góry), znowu jabłka i tak do ostatniego placka.
Ułożony stosik pokroić na 8 kawałków. Pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówkach, posmarować odłożonym masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
W podobny sposób można zrobić drożdżówkę na słodko. W mojej wersji pomiędzy plasterkami ciasta aromatyczny cynamon i kawałki jabłek. Zapach jesieni...
Ciasto jest niesamowite, a przyjemność odrywania kolejnych kawałków jest uzależniająca...
Drożdżówka odrywana z cynamonem i jabłkami - Laura
SKŁADNIKI:
- 40 dkg mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 3,5 dkg świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- mąka do podsypania
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
DO POSMAROWANIA CIASTA:
- 3 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 5 sporych jabłek
Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 60 cm. Placek posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem.
Prostokąt pokroić na 6 równych pasków 10 na 30 cm. Na pierwszym ułożyć pierwszą cześć jabłek, na wierzch położyć kolejny pasek (cukrem do góry), znowu jabłka i tak do ostatniego placka.
Ułożony stosik pokroić na 8 kawałków. Pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówkach, posmarować odłożonym masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.