Drożdżówka z jabłkami odrywana

Drożdżówka z jabłkami odrywana
Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na "odrywany chlebek". Zauroczył mnie...
W podobny sposób można zrobić drożdżówkę na słodko. W mojej wersji pomiędzy plasterkami ciasta aromatyczny cynamon i kawałki jabłek. Zapach jesieni...
Ciasto jest niesamowite, a przyjemność odrywania kolejnych kawałków jest uzależniająca...
Drożdżówka odrywana z cynamonem i jabłkami - Laura
SKŁADNIKI:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3,5 dkg świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • mąka do podsypania
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
DO POSMAROWANIA CIASTA:
  • 3 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 5 sporych jabłek
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Powinno być 5 równych części.
Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. ---------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 60 cm. Placek posmarować rozpuszczonym masłem, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem.
Prostokąt pokroić na 6 równych pasków 10 na 30 cm. Na pierwszym ułożyć pierwszą cześć jabłek, na wierzch położyć kolejny pasek (cukrem do góry), znowu jabłka i tak do ostatniego placka.

Ułożony stosik pokroić na 8 kawałków. Pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówkach, posmarować odłożonym masłem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.


Kategorie przepisów