Krucho drożdżowa rolada z jabłkami
Miała być strucla, ale przeraziło mnie rozciąganie ciasta:) Jabłka i cynamon, jesienne przysmaki i aromaty, po które często sięgamy. Nie ma takiej jesieni która mogłaby się obejść bez wypieku z właśnie tymi dwoma składnikami. Rolada z dużą ilością nadzienia i niewielką ciasta, taka jaką lubię ja i Mąż. Nie przebije oczywiście najlepszej pod słońcem szarlotki mojej babci, ale jest również pyszna.
Krucho drożdżowa rolada z jabłkami: Ciasto:
- 330 g mąki
- 25 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 80 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
Nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych,
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 6-8 łyżek cukru demerara
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto W misce mieszam mąkę, cukier, sól i drożdże, dodaje masło, ucieram między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Jajko mieszam ze śmietaną, dodaję do mąki, zagniatam ciasto. Przykrywam lnianą ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu na czas przyrządzenia nadzienia.
Nadzienie: Jabłka kroję na ćwiartki, które z kolei kroję w poprzek na plasterki. Pokrojone jabłka przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny. Na patelni prażę na złoty kolor bułkę tartą, następnie dodaję masło, mieszam do czasu aż całkowicie się rozpuści. Podsmażoną bułkę dodaje do jabłek, razem z nią cukier i cynamon, dokładnie mieszam.
Ciasto wałkuję na prostokąt o wymiarach 45-50x30 cm. Wzdłuż jednego z dłuższych boków wykładam nadzienie (pozostawiając odstępy od brzegów), zwijam roladę. Boki ciasta zawijam pod spód. Zwiniętą roladę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję ją jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka. Piekę w 180 st ok 40-45 min, aż stanie się złociście rumiana. Podaję na ciepło lub na zimno z odrobiną śmietany kremówki.
Smacznego