Torcik orzechowo - kawowy

Torcik orzechowo -  kawowy

Mam w tym roku ogromną ilość orzechów włoskich  więc wypieki orzechowe będą się często pojawiać. Tym bardziej, że wszystkie są już obrane a część z nich już nawet zmielona. Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny  na bazie orzechowych biszkoptów.

Zdjęcie - Torcik orzechowo -  kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis wlasny

Składniki na blaty:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru

Zmielone orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodając na końcu  cukier. Dodać rozbełtane żółtka, wymieszać, przesiać mąkę i dodać orzechy. Delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej wcześniej tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 min. Takich blatów należy upiec 2 czyli podane składniki mnożymy razy dwa. Po wystudzeniu blaty przekroimy na pół.

Nasącz:

  • filiżanka kawy rozpuszczalnej (nie słodziłam, ale jeśli chcecie można dodać łyżeczkę cukru)

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • mielone orzechy do dekoracji

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody, wystudzić. Serek utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i kawę  i ubijać mikserem na dużych obrotach. Ubijam do momentu aż opadająca z miksera masa tworzy wzorki ale nie można ubijać zbyt długo bo zrobi się masło.

Biszkopty lekko nasączać, przekładać masą. Wierzch i boki posmarować, obsypać prażonymi, mielonymi orzechami i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów