Torcik orzechowo - kawowy
Mam w tym roku ogromną ilość orzechów włoskich więc wypieki orzechowe będą się często pojawiać. Tym bardziej, że wszystkie są już obrane a część z nich już nawet zmielona. Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny na bazie orzechowych biszkoptów.
Przepis wlasny
Składniki na blaty:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
Zmielone orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodając na końcu cukier. Dodać rozbełtane żółtka, wymieszać, przesiać mąkę i dodać orzechy. Delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej wcześniej tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 min. Takich blatów należy upiec 2 czyli podane składniki mnożymy razy dwa. Po wystudzeniu blaty przekroimy na pół.
Nasącz:
- filiżanka kawy rozpuszczalnej (nie słodziłam, ale jeśli chcecie można dodać łyżeczkę cukru)
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 330 g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- mielone orzechy do dekoracji
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody, wystudzić. Serek utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i kawę i ubijać mikserem na dużych obrotach. Ubijam do momentu aż opadająca z miksera masa tworzy wzorki ale nie można ubijać zbyt długo bo zrobi się masło.
Biszkopty lekko nasączać, przekładać masą. Wierzch i boki posmarować, obsypać prażonymi, mielonymi orzechami i wstawić do lodówki.
Smacznego:)