Orkiszowe ciasto z żurawiną
Rozsmakowałam się ostatnio w mące orkiszowej. Ciasta kruche z dodatkiem tej mąki są nie tylko zdrowsze ale też bardzo smaczne. Lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z różnymi owocami, ja tym razem użyłam świeżej żurawiny. Chociaż tak naprawdę nie była świeża ponieważ chcąc uniknąć gorzkiego posmaku, zamroziłam ją na 24 godziny. Polecam też inne owoce w duecie z mąką orkiszową np. jabłka, brzoskwinie lub inne śliwki. A ja następnym razem mam ochotę wypróbować gruszki.
Składniki:
- 200 g masła
- 25 dag mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 30 dag świeżej żurawiny
- 3 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Zimne masło pokroić, połączyć z mąką z proszkiem, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Pierwszą część wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 24/34 cm. Posypać ją kakao, wyłożyć żurawinę i przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)