Tarta orzechowa

Tarta orzechowa


To jeden z tych dni, które lubię najbardziej. Od rana nigdzie nie trzeba się spieszyć. Leniwe śniadanie, potem długa kąpiel. Słonce zagląda do okien, zachęca do wyjścia na dwór.

W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie.

Tarta orzechowa
składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru
masa:

  • 3 jajka
  • 150g orzechów włoskich - posiekanych
  • 150g brązowego cukru Muscovado
  • 50g miękkiego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem do chwili aż podwoja swoja objętość. Następnie dodajemy miód, make, masło i wanilie. Ponownie ubijamy. Do gotowego kremu dodajemy 100g posiekanych orzechów i mieszamy. Gotowa masę wylewamy na ciasto. Na wierzch posypujemy reszta orzechów. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Smacznego!
Uwaga: Myślę, że następnym razem dodam do tarty 1 łyżkę rumu dla fajniejszego aromatu.

Kategorie przepisów