Włoskie ciasteczka migdałowe. Bez mąki
Jeśli szykuje się Wam wizyta gości lub w gości to polecam te ciasteczka :) Jest przy nich mało do robienia więc możemy resztę czasu poświęcić na przygotowania. Ciasto zrobimy w 3minutki i jedynie formowanie kuleczek zajmie nam nieco więcej czasu. Jako nadzienie polecam dżem porzeczkowy, który świetnie przełamie słodycz migdałów. Przy okazji podpowiem by nie dodawać nutelli jako nadzienia bo się nie rozpuści (a taką miałam nadzieję) i zrobi się bardzo twarda.
Ciasteczka są pyszne, lekko ciągnące i miękkie w środku.
Kolejny przepis od Doroty :)
Składniki na około 40 ciastek:
3 białka
300 g zmielonych migdałów
300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
1 łyżka miodu lub golden syrupu
nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, płatki migdałów, creme patissiere itp.
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.
Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)