Pyszne dietetyczne ciasto bananowe z orzechami
Przepyszne ciasto bananowe z orzechami na mące razowej, z płatkami owsianymi i orzechami. Jest wilgotne, aromatyczne z wyczuwalnym zapachem bananów, smakiem orzechów i płatków owsianych.
Robiąc je nawet w marzeniach nie spodziewałam się tak wspaniałego efektu!
Ciasto jest wynikiem totalnej improwizacji i jest naprawdę pyszne!
Lekkie, bez białego cukru, bez białej mąki i ze znikoma ilością tłuszczu. Nie przypuszczałam, że tak zdrowe ciasto może być tak dobre! Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
4 dojrzałe banany
1 szklanka mąki razowej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szklanki cukru brzozowego lub fruktozy
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
100 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
4 łyżki oleju
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
Banany wrzuć do misy blendera i dokładnie zmiksuj. W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajko, olej , olejek waniliowy i jogurt. Płyny dodaj do masy bananowej, lekko przemieszaj.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę razową, płatki owsiane, cukier, kakao, sodę, cynamon i posiekane orzechy.
Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj łyżką. Nie ma potrzeby używania miksera.
Ciasto wylej na wyłożona papierem do pieczenia blachę o wymiarach: 24x24 cm lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut (do suchego patyczka, ale ciasto jest lekko wilgotne samo z siebie).
Ja piekłam na termoobiegu 65 minut.