Drożdżówka odrywana to ciasto, które chodziło za mną do zrobienia od dawna. A dokładnie od momentu kiedy zobaczyłam je u Liski na blogu. Chodziło i chodziło … aż jest Oczywiście przeszukałam zasoby internetu i tak wyszła moja własna wersja ciasta.
Przepisów na gotowane serniki widziałam różne...ja w swoim zeszycie mam również ..i pamiętam jak moja mama robiła taki pyszny sernik na herbatnikach..moja bratowa też robi pyszny sernik.(...)..sernik wyszedł pyszny..najlepszy oczywiście na drugi dzień..placki wtedy zmiękną ..
To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Torcik serowy Czarny Las to jeden z najpyszniejszych serników. Ciasteczkowy spód, masa serowa wzbogacona wiśniami z kompotu i likierem amaretto oraz wierzch z bitej śmietany, posypany startą czekoladą. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie, kremowo. Zachęcam do spróbowania. Może zrobicie na Wielkanoc? :)
Jesteśmy (...) przekonani, że bakalie to składnik typowo świąteczny, który równie dobrze odnajdzie się w wielkanocnej stylizacji, dumnie prezentując się w towarzystwie mazurków i lukrowanych baranków.
Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, powiedziałabym, że wytrawne. Ma mocny czekoladowy smak, potęgowany delikatną nutką kawy. Idealne ciasto dla wielbicieli mało słodkich deserów.
Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.
W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski. (...) Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
To już ostatni z przetestowanych przeze mnie świątecznych wypieków - warstwowy sernik z makiem, wiórkami kokosowymi i brzoskwiniami. Warto go upiec nie tylko na święta, bo jest bardzo smaczny !
To ciasto, to nic innego jak "Styropian" bez wiórków kokosowych. Bo choć kokos uwielbiam, to bardzo chciałam spróbować wersji z brzoskwiniami i czekoladą. I wiecie co ? To naprawdę pyszne połączenie smaków. Aż sama sobie się dziwię, że to napiszę, ale... ta wersja jest nawet lepsza od "styropianowej" (choć również bardzo dobrej) :-)
Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. (...) Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać.