Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami
To już ostatni z przetestowanych przeze mnie świątecznych wypieków - warstwowy sernik z makiem, wiórkami kokosowymi i brzoskwiniami. Warto go upiec nie tylko na święta, bo jest bardzo smaczny !
przepis znalazłam u sernikowej czarodziejki - Majanki :)
Składniki :
szklanka = 250 ml
ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao instant (np. Nesquick lub Puchatek)
masa serowa :
- 500 g zmielonego sera [użyłam wiaderkowego]
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego [w proszku]
- pół szklanki cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
masa makowo-kokosowa :
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka suchego maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo :
- puszka brzoskwiń
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce przez ok.30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 30x25 cm [można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia].
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i ułożyć na cieście.
Składniki masy serowej krótko zmiksować (do połączenia składników) i wylać na brzoskwinie. Wyrównać powierzchnię.
Przygotować masę makowo-kokosową : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe, zamrożone ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.60 minut.