Ciasto z kawałkami czekolady
Przepis pochodzi z książki "Złota księga kucharska" Wydawnictwa Olesiejuk.
Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, powiedziałabym, że wytrawne. Ma mocny czekoladowy smak, potęgowany delikatną nutką kawy. Idealne ciasto dla wielbicieli mało słodkich deserów.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka brązowego cukru (można zastąpić białym)
- łyżka stołowa granulek kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g kawałków czekolady
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki masła
- 100 g gorzkiej czekolady (jeśli chcemy aby ciasto było słodsze, lepiej użyć mlecznej)
Masło i cukier utrzeć na gładką masę, dodać granulki kawy i wanilię. Dodawać po jednym jajku, nie przestając ubijać. Kiedy masa będzie gładka i błyszcząca dodawać powoli zmieszane wcześniej suche składniki (mąkę, kakao, sodę, proszek, sól) na przemian z mlekiem. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto zostawić na 15 minut w tortownicy, potem wyjąć na kratkę o ostudzić do końca.
Z masła i czekolady przygotować błyszczącą polewę, pokryć nią ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Proporcja na tortownicę o średnicy 20 cm.
Smacznego!
Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, powiedziałabym, że wytrawne. Ma mocny czekoladowy smak, potęgowany delikatną nutką kawy. Idealne ciasto dla wielbicieli mało słodkich deserów.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka brązowego cukru (można zastąpić białym)
- łyżka stołowa granulek kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g kawałków czekolady
Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki masła
- 100 g gorzkiej czekolady (jeśli chcemy aby ciasto było słodsze, lepiej użyć mlecznej)
Masło i cukier utrzeć na gładką masę, dodać granulki kawy i wanilię. Dodawać po jednym jajku, nie przestając ubijać. Kiedy masa będzie gładka i błyszcząca dodawać powoli zmieszane wcześniej suche składniki (mąkę, kakao, sodę, proszek, sól) na przemian z mlekiem. Na końcu wmieszać kawałki czekolady.
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto zostawić na 15 minut w tortownicy, potem wyjąć na kratkę o ostudzić do końca.
Z masła i czekolady przygotować błyszczącą polewę, pokryć nią ciasto i odstawić do zastygnięcia.
Proporcja na tortownicę o średnicy 20 cm.
Smacznego!