Ciasto marchewkowe z kremem

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marchewkowe przekładane kremem twarożkowym
Fantastyczne ciasto do kawy czy herbaty, które znika w mgnieniu oka. Przełożone kremem, dzięki czemu wizaulanie jest dość efektowne i przypomina mały torcik. Ciasto jest lekko wilgotne, ale delikatne i miękkie a la biszkopt. Świetnie się komponuje z lekkim, serowym kremem. Ponieważ krem jest na bazie twarożku, więc stanowi dobrą alternatywę dla cięższych, i często sporo tłustszych, mas kremowych. Serdecznie polecam, bo robi się naprawdę szybko i długo zachowuje świeżoć. Tak naprawdę im dłużej poleży, tym jest lepsze, choć zapewne u wielu z Was nie postoi dłużej niż dzień czy dwa :)

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto przepis zaczerpnięty z blogu KolorowejPani; podaję już po drobnych zmianach
  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki startej marchwi
  • szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Do płynnych składników wsypać suche i połączyć urywanami obrotami miksera - tylko do połączenia składników. Do powstałej masy wmieszać startą marchew. Ciasto przełożyć do formy (kwadratowa o boku 25 cm bądź tortownica o takiej średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy jest sucha. Upieczone ciasto trzymać jakieś 20-30 minut w formie po czym wyjąć z papierem do pieczenia i studzić na kratce. Po całkowitym przestudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa lub trzy blaty.

Składniki na krem
  • 500 g kremowego serka, np. mascarpone, mielony twaróg
  • pół szklanki cukru (lub więcej)
  • 100 g miękkiego masła
  • orzechy włoskie do posypania wierzchu (ok. 100 g)

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę. Na koniec spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru.
Kremem przełożyć blaty ciasta. Na wierzchnią warstwę kremu wysypać grubo posiekane orzechy.
Całość schłodzić pare godzin w lodówce.


Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

hmmm chyba Akira szczególnie upodobał sobie właśnie ciasta marchewkowe :) poniżej marchewkowiec

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto na białkach – babka waniliowa

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Charlotte brzoskwiniowa - lekkie ciasto bez pieczenia

Charlotte brzoskwiniowa - lekk…

food² food²
Food Square

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Sernik na zimno z mandarynkami + film
1

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
1

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj