Ciasto marchewkowe z kremem

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto marchewkowe przekładane kremem twarożkowym
Fantastyczne ciasto do kawy czy herbaty, które znika w mgnieniu oka. Przełożone kremem, dzięki czemu wizaulanie jest dość efektowne i przypomina mały torcik. Ciasto jest lekko wilgotne, ale delikatne i miękkie a la biszkopt. Świetnie się komponuje z lekkim, serowym kremem. Ponieważ krem jest na bazie twarożku, więc stanowi dobrą alternatywę dla cięższych, i często sporo tłustszych, mas kremowych. Serdecznie polecam, bo robi się naprawdę szybko i długo zachowuje świeżoć. Tak naprawdę im dłużej poleży, tym jest lepsze, choć zapewne u wielu z Was nie postoi dłużej niż dzień czy dwa :)

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto przepis zaczerpnięty z blogu KolorowejPani; podaję już po drobnych zmianach
  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki startej marchwi
  • szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Do płynnych składników wsypać suche i połączyć urywanami obrotami miksera - tylko do połączenia składników. Do powstałej masy wmieszać startą marchew. Ciasto przełożyć do formy (kwadratowa o boku 25 cm bądź tortownica o takiej średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy jest sucha. Upieczone ciasto trzymać jakieś 20-30 minut w formie po czym wyjąć z papierem do pieczenia i studzić na kratce. Po całkowitym przestudzeniu, przekroić wzdłuż na dwa lub trzy blaty.

Składniki na krem
  • 500 g kremowego serka, np. mascarpone, mielony twaróg
  • pół szklanki cukru (lub więcej)
  • 100 g miękkiego masła
  • orzechy włoskie do posypania wierzchu (ok. 100 g)

Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę. Na koniec spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru.
Kremem przełożyć blaty ciasta. Na wierzchnią warstwę kremu wysypać grubo posiekane orzechy.
Całość schłodzić pare godzin w lodówce.


Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

hmmm chyba Akira szczególnie upodobał sobie właśnie ciasta marchewkowe :) poniżej marchewkowiec

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

Focaccia na zaczynie poolish z…

food² food²
Food Square

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
1

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”
1

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb na żurek
1

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)
1

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu