Ciasto budyniowe z bananami i galaretką
- Składniki:
- ( przepis na dużą blachę! )
- - mleko - 5 szklanek
- - budyń bananowy z cukrem - 2 op *
- - masło - 200 g
- - żółtko - 4 szt
- - cukier - 1 szklanka
- - mąka - 1 szklanka
- - aromat waniliowy do ciast - 1 łyżka
- - herbatniki - ok. 250 - 300 g
- - banan - 2 szt
- - galaretka cytrynowa - 1 op
- * można zastąpic śmietankowym
Dziś kolejny przepis na pyszne ciacho – z serii tych pysznych , najłatwiejszych i nie wymagających pieczenia!
Robi się je błyskawicznie , a każdy może przygotowac je po swojemu!
Ja miałam budynie bananowe , które sprezentował mi bdsklep.pl i zrobiłam taką właśnie wersję.
Wy możecie śmiało zrobic ze śmietankowych i dodac brzoskwinie … truskawki … lub też inne owoce , na które macie ochotę!
Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.
Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.
Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.
Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.
Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.
Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
( a jeszcze lepiej na noc! )
Smacznego!