Marmurkowa babka drożdżowa z wiśniami
przepis:
.
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki kakao
30 dag mąki
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
6 dag masła
4 dag drożdży
szklanka wiśni mrożonych
.
.
Wiśnie rozmrozić.
Zarobić ciasto drożdżowe.
1/3 ciasta wymieszać z kakao.
Ciasta rozwałkować, ciemne ciasto ułożyć na białym. Ciasto zwinąć jak kopertę, rozwałkować, zwinąć jeszcze raz, rozwałkować ponownie, zwinąć, rozwałkować.
.
Rozwałkowany prostokąt ciasta posmarować roztopionym masłem, ułożyć na nim wiśnie, zwinąć i ułożyć w foremce do babki.
Odstawić do wyrośnięcia.
.
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić je do gorącego piekarnika i piec 30-40 min.
.