Ciasteczko Brownie

Ciasteczko Brownie
Zdjęcie - Ciasteczko Brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne brownie z waniliową masą, oryginalny przepis pochodzi z bloga brown eyed baker. Niekłopotliwe w przygotowaniu, efektownie się prezentujące, smaczne dla podniebienia. Widoczne na zdjęciu ciasteczko pieczone w nieco mniejszej blasze niż podana w opisie, skutkiem czego nieco wyższe. Brownie może nieco wyrosnąć ale w trakcie studzenia opadnie więc miejsce na krem powinno się znaleźć.


Brownie
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 120g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Krem
  • 170g masła
  • 100g cukru pudru
  • 80g cukru brązowego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 180g mąki
  • 100g czekolady mlecznej

Blachę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec nagrzać do 160 stopni.


Przygotowanie brownie: czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wanilię, wmieszać. Dodać mąkę i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać. Masę wylać do blachy i wstawić do piekarnika na około 30 minut do tzw suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.


Przygotowanie kremu: masło ucierać z cukrem, mlekiem i wanilią do momentu aż składniki się połączą, dodać mąkę i wymieszac. Na koniec wmieszać również posiekaną drobno czekoladę mleczną. Krem wyłożyć na ostudzone brownie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.


Po wyjęciu posypać kakao, można ozdobić listkami świeżej mięty.



Zdjęcie - Ciasteczko Brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów