Ciasteczko Brownie
Delikatne brownie z waniliową masą, oryginalny przepis pochodzi z bloga brown eyed baker. Niekłopotliwe w przygotowaniu, efektownie się prezentujące, smaczne dla podniebienia. Widoczne na zdjęciu ciasteczko pieczone w nieco mniejszej blasze niż podana w opisie, skutkiem czego nieco wyższe. Brownie może nieco wyrosnąć ale w trakcie studzenia opadnie więc miejsce na krem powinno się znaleźć.
Brownie
- 100g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 120g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 170g masła
- 100g cukru pudru
- 80g cukru brązowego
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 180g mąki
- 100g czekolady mlecznej
Blachę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec nagrzać do 160 stopni.
Przygotowanie brownie: czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wanilię, wmieszać. Dodać mąkę i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać. Masę wylać do blachy i wstawić do piekarnika na około 30 minut do tzw suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: masło ucierać z cukrem, mlekiem i wanilią do momentu aż składniki się połączą, dodać mąkę i wymieszac. Na koniec wmieszać również posiekaną drobno czekoladę mleczną. Krem wyłożyć na ostudzone brownie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu posypać kakao, można ozdobić listkami świeżej mięty.