Cytrynowy śmietanowiec
Podczas mojej wizyty w Elblągu nabyłam wiejskie masło, twaróg i śmietanę. Miałam jej ponad 3 l i chciałam ją spożytkować najlepiej i najpyszniej jak się da:)
Ostatnie upały, te jeszcze majowe same podpowiedziały, co by z niej zrobić i wybór w pierwszej kolejności padł na śmietanowca, który robiłam przez kolejne 3 dni, aż .... skończyła się moja wiejska śmietana;)
Można oczywiście zrobić go z kremówką dostępną w sklepach, ale to już nie ten sam smak i nie ta sama struktura ciasta. Będzie delikatniejsze i bardziej kremowe, a to jest śmietankowe, lekko kwaskowe i cudnie kaloryczne - czuć to było przy każdej łyżeczce;)
Składniki na keksówkę o wymiarach 26x15x9:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Ostatnie upały, te jeszcze majowe same podpowiedziały, co by z niej zrobić i wybór w pierwszej kolejności padł na śmietanowca, który robiłam przez kolejne 3 dni, aż .... skończyła się moja wiejska śmietana;)
Można oczywiście zrobić go z kremówką dostępną w sklepach, ale to już nie ten sam smak i nie ta sama struktura ciasta. Będzie delikatniejsze i bardziej kremowe, a to jest śmietankowe, lekko kwaskowe i cudnie kaloryczne - czuć to było przy każdej łyżeczce;)
Składniki na keksówkę o wymiarach 26x15x9:
- 6 kruchych ciastek - dałam BelVita - z kremem truskawkowym, ale mogą być zwykłe kruche, herbatniki czy nawet biszkopty
- 0,5 l wiejskiej śmietany (może być kremówka 30% lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- świeże owoce lub konfitura - dałam malinową, kilka łyżek
Przygotowanie:
- rozpuścić galaretki w 700 ml wody, wystudzić
- formę wyłożyć folią spożywczą
- ciasteczka wyłożyć na spód
- w misie miksera umieścić śmietanę i ubić - po około 2 minutach ubijania dodać cukier puder
- pod koniec ubijania pomału dodawać wystudzoną galaretkę, około 500 ml miksując już na najmniejszych obrotach, resztę zostawić do dekoracji wierzchu śmietanowca
- wyłożyć masę na herbatnikowy spód, poukładać owoce lub jak ja, ponakładać kilka łyżeczek malinowej konfitury
- wstawić do lodówki, żeby stężało
- po około 30-40 minutach na wierzch wyłożyć pozostałą - tężejącą już galaretkę i całość schłodzić przynajmniej 1-2 godziny
Smacznego;)