Szarlotka Samanthy

Szarlotka Samanthy

Dobrze wykonana szarlotka, to nie lada sztuka, a jednak o smaku doskonałej szarlotki decydują dodane jabłka i choć robiłam już z wieloma gatunkami, to wiem na pewno, że najlepsze jest odmiana „szarej renety”. Jabłka, które nie tylko musicie przysmażać ale wręcz surowe zalecam dodawać do tego ciasta, wówczas wiem, że szarlotka zawsze będzie doskonała i zawsze będzie wyśmienicie smakować. Także z całym sercem polecam szarlotkę Samanthy.

Zdjęcie - Szarlotka Samanthy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 100 g proszku „custard”
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Składniki na farsz:

  • 1, 5 kg jabłek najlepiej odmiana: „szara reneta”
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g białego cukru
  • kilka gwiazdek anyżu
  • 125 g rodzynek /opcjonalnie/

Zdjęcie - Szarlotka Samanthy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę, proszek, zmielone migdały, cukier i masło przetworzyć w malakserze do otrzymania okruszków.
  2. Dodać żółtka,  wodę i szybko zagnieść ciasto.
  3. Uformować w kulę, spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą następnie do schłodzenia na 10 minut.
  4. Z ciasta oddzielić 1/3 część i ponownie odstawić do schłodzenia.
  5. Pozostałe ciasto rozwałkować na 0.5 cm i wyłożyć spód i rant formy tortowej o średnicy: 24 cm, uprzednio posmarować formę masłem. Ciasto nakłuć widelcem i  podpiec w piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
  6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon, anyż,  i rodzynki /jeśli lubimy/.
  7. Całosć wymieszać i odstawić na 15 minut, odcedzić nadmiar soku.
  8. Usunąć gwiazdki anyżu i na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka.
  9. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć wierzch, dociskając, posmarować rozmąconym jajkiem.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika, w temp. 180 st. C i piec ok. 50 minut lub do zarumienienia ciasta.
  11. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
  12. Podawać na ciepło lub zimno, z lodami, bitą smietaną lub jogurtem.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Szarlotka Samanthy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów