Ciasto morelowo-migdałowe na maślance
175 g miękkiego masła
200 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
150 g drobno mielonych migdałów
200 g cukru
szczypta soli
140 ml maślanki
3 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
8 dojrzałych moreli
2-4 łyżeczki płynnego miodu
50 g płatków migdałów
W dużej misce wymieszałam dokładnie wszystkie suche składniki (migdały, mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier) a następnie dodałam masło, ekstrakt wanilii i wymieszałam. Stopniowo dodałam maślankę wymieszaną z jajkami oraz skórkę z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszałam na gładką masę.
Gotowe ciasto wylałam do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu poukładałam ćwiartki moreli - skórka do dołu. Całość polałam 2-4 łyżkami miodu i posypałam płatkami migdałów. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 45 minut.
Kolejne pyszne, proste ciasto.