Ciasto oczy carycy
W tym roku wyjątkowo nie uczestniczyłam w imprezie imieninowej mojej babci, tym samym nie przygotowywałam żadnych potraw, moja mama jednak postanowiła przygotować coś nowego. Padło na sałatkę słonecznik oraz ciasto oczy carycy, które dzisiaj Wam pokażę. Przyjechałam do domu w poniedziałek i miałam okazje spróbować tych pyszności i mogę polecić z czystym sumieniem. Mama, ostatnio wielka entuzjastka internetu, wyszukała ten przepis na blogu http://martexsweetdreams.blox.pl. Dziękujemy za inspirację.
Składniki:
1. ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
2. ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
3. krem budyniowy:
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- kostka masła
Dodatkowo:
- 2 galaretki najlepiej w intensywnym kolorze np. zielonym lub czerwonym
- opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
- polewa czekoladowa lub czekolada gorzka/ deserowa
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty. Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.
Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Ozdobić według uznania.