Ciasto brzoskwiniowe z pianką

Ciasto brzoskwiniowe z pianką
  • Składniki:
  • BISZKOPT:
  • -jajka-3szt
  • -mąka pszenna-2łyżki
  • -mąka ziemniaczana-1łyżka
  • -cukier-3łyżki
  • -proszek do pieczenia-1łyżeczka
  • MASA BRZOSKWINIOWA:
  • -brzoskwinie+zalewa-1puszka
  • -galaretka brzoskwiniowa-1op
  • -masło-100g
  • -budyń waniliowy-1op
  • -cukier-2łyżki
  • PIANKA:
  • -śmietana 36%-200g
  • -cukier puder-1łyżka
  • -żelatyna-2łyżeczki

Obiecałam przepis – i jest! :D

Jest to jedno z ulubionych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D )

Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy!

Chcesz się założyc?

Spróbuj!

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno.

Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.

Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.

Delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.

Masa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.

Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem.

Resztę zalewy zagotowujemy z masłem.

Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ).

Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania.

Dodajemy brzoskwinie,mieszamy.

Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).

Pianka:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową.

Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą.

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!


Przepis pochodzi z bloga :
http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html

A teraz KLIK! w strzałkę!

Jeśli chcesz zrobic ciasto w większej formie MUSISZ podwoic liczbę składników!

Kategorie przepisów