Ciasto brzoskwiniowe z pianką
- Składniki:
- BISZKOPT:
- -jajka-3szt
- -mąka pszenna-2łyżki
- -mąka ziemniaczana-1łyżka
- -cukier-3łyżki
- -proszek do pieczenia-1łyżeczka
- MASA BRZOSKWINIOWA:
- -brzoskwinie+zalewa-1puszka
- -galaretka brzoskwiniowa-1op
- -masło-100g
- -budyń waniliowy-1op
- -cukier-2łyżki
- PIANKA:
- -śmietana 36%-200g
- -cukier puder-1łyżka
- -żelatyna-2łyżeczki
Obiecałam przepis – i jest!
Jest to jedno z ulubionych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami )
Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy!
Chcesz się założyc?
Spróbuj!
Sposób przyrządzenia:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.
Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem.
Resztę zalewy zagotowujemy z masłem.
Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ).
Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania.
Dodajemy brzoskwinie,mieszamy.
Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).
Pianka:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową.
Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga :
http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html
A teraz KLIK! w strzałkę!
Jeśli chcesz zrobic ciasto w większej formie MUSISZ podwoic liczbę składników!