Ciasto brzoskwiniowe z pianką

  • Składniki:
  • BISZKOPT:
  • -jajka-3szt
  • -mąka pszenna-2łyżki
  • -mąka ziemniaczana-1łyżka
  • -cukier-3łyżki
  • -proszek do pieczenia-1łyżeczka
  • MASA BRZOSKWINIOWA:
  • -brzoskwinie+zalewa-1puszka
  • -galaretka brzoskwiniowa-1op
  • -masło-100g
  • -budyń waniliowy-1op
  • -cukier-2łyżki
  • PIANKA:
  • -śmietana 36%-200g
  • -cukier puder-1łyżka
  • -żelatyna-2łyżeczki

Obiecałam przepis – i jest! :D

Jest to jedno z ulubionych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D )

Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy!

Chcesz się założyc?

Spróbuj!

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno.

Pod koniec dodajemy cukier, a następnie żółtka.

Mąki przesiewamy z proszkiem i dodajemy do masy.

Delikatnie mieszamy.

Wylewamy na blachę( 15×25 cm ), wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 st. C około 25 minut.

Masa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę.

Odlewamy około 1/2 szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem.

Resztę zalewy zagotowujemy z masłem.

Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ).

Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania.

Dodajemy brzoskwinie,mieszamy.

Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).

Pianka:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody,studzimy, łączymy z bitą śmietaną i wykładamy na masę brzoskwiniową.

Całośc posypujemy startą mleczną czekoladą.

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!


Przepis pochodzi z bloga :
http://martexsweetdreams.blox.pl/2012/10/Brzoskwiniowiec.html

A teraz KLIK! w strzałkę!

Jeśli chcesz zrobic ciasto w większej formie MUSISZ podwoic liczbę składników!

Przepisy z tych kategorii

Lazania z mięsem drobiowym, puree dyniowym, szpinakiem i beszamelem
2

Lazania z mięsem drobiowym, pu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kompot ze śliwkami na zimę
1

Kompot ze śliwkami na zimę

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z grzybów leśnych
2

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Budyń jaglany z dynią i pastą sezamową

Budyń jaglany z dynią i pastą…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffinki marmurkowe na oleju

Muffinki marmurkowe na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi
2

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Podsmażane naleśniki z serem i brzoskwinią
2

Podsmażane naleśniki z serem i…

Beti Beti
kruche babeczki

Kisiel z jabłka i suszonych moreli

Kisiel z jabłka i suszonych mo…

figmara figmara
figowe smaki

Budyń jaglano-morelowy

Budyń jaglano-morelowy

figmara figmara
figowe smaki

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami
1

Orkiszowe naleśniki ze smażony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z morelami
1

Ciasto z morelami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku