Ciasto czekoladowe z malinami
Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem kwaskowatych malin, polane czekoladową polewą - to nie lada gratka dla każdego czekoholika :)
przepis znalazłam u Joli .
Składniki :
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 155 ml wody
- 12 g gorzkiego kakao
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 160 g cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 120 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- szklanka malin (użyłam mrożonych)
- 130-150 g czekolady
- kilka łyżek śmietanki kremówki (3-4)
Masło, wodę, kakao, połamaną na drobne kawałki czekoladę, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając) do rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia na 15-20 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Do ostudzonej czekoladowej masy dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, miksować przez ok.1 minutę (masa ma być gładka).
Masę wlać do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 20 cm lub do keksówki o wymiarach 25x7 cm. Ciasto posypać równomiernie malinami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.45-50 minut.
Po tym czasie sprawdzić, czy ciasto się upiekło wbijając wykałaczkę w jego środek - jeżeli patyczek jest oblepiony masą, należy nieco wydłużyć czas pieczenia (moje ciasto musiało spędzić nieco więcej czasu w piekarniku).
Upieczone ciasto ostudzić, a następnie polać polewą: posiekaną czekoladę włożyć do małego rondelka wraz ze śmietanką i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Wymieszać i rozsmarować na cieście. Odstawić do zastygnięcia.