Fanatyczny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, aromatyczny, orzechowy spód ciasta, pełen pysznych, dużych kawałków, chrupiących pod zębami orzechów, idealnie współgrał z kwasowym rabarbarem i dużą ilością owsianej kruszonki.
Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni! Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekac kiedy przestygnie! Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne! Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!
Dzisiejsza słodkość, to połączenie kruchego ciasta, budyniowej pianki i w moim przypadku wiśni (w oryginale ciasto jest przygotowane z malinami). Prawda, że brzmi pysznie? :)
Niezawodny na stole, dla uwielbiających chałwę, dla kochających torty. Na świątecznym (i nie tylko) stole wspaniale prezentuje się i kusi swym zapachem i wyglądem, a po spróbowaniu przenosi nas w krainę „słodkich doznań” – taki właśnie jest tort chałwowy. Kto go raz spróbuje – nigdy nie zapomni.
Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym z lepkiego piernika do tego polane słodkim sosem karmelowym - pycha oj tego to u mnie na święta nie może zabraknąć ...
Właśnie zrobiłam domowy twaróg i zastanawiałam się nad jego wykorzystaniem - bo wyszedł naprawdę pyszny bardzo delikatny i padło na czekoladę w połączeniu z serem czyli sernikobronwies takie zwyczajne klasyczne z nutką piernika. Oj jak szybko się pojawiło tak jeszcze szybciej znikło :-)
Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do kawy, kakao czy gorącej czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.
. Połączenie banana z kakaową masą jak dla mnie smakuje idealnie. Rolada nie wymaga specjalnych umiejętności, a ponadto nie trzeba jej piec, co dla wielu z Was jest niewątpliwą zaletą. Polecam na szare dni.
Dzisiaj zapraszam na proste, ale bardzo smakowite ciasto z suszonymi figami i skórką z cytryny. To namiastka lata zimą - suszone owoce przecież całkiem dobrze zastępują świeże. W efekcie otrzymujemy pyszne, aromatyczne ciasto w sam raz do kawy. Albo, zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepłe, dobrze jest podać je z lodami.