Bananowo - czekoladowe z piernikowym aromatem

Zdjęcie - Bananowo - czekoladowe z piernikowym aromatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno wilgotne ciasto bananowe z przyprawą piernikową i miodem. Najbardziej lubię ciasta,  które nie są suche,  to właśnie takie jest,  mocno wilgotne z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej.  Polecam.

forma kwadratowa 26 cm

  • 2 duże banany lub 3 mniejsze 
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

 Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą kakaem oraz przyprawą piernikową - odstawić. 

Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem utrzeć z cukrem następnie wbijać po jednym jajku na przemian z olejem. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami do połączenia. 

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego

Zdjęcie - Bananowo - czekoladowe z piernikowym aromatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bananowo - czekoladowe z piernikowym aromatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bananowo - czekoladowe z piernikowym aromatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy