Bananowo - czekoladowe z piernikowym aromatem
Mocno wilgotne ciasto bananowe z przyprawą piernikową i miodem. Najbardziej lubię ciasta, które nie są suche, to właśnie takie jest, mocno wilgotne z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej. Polecam.
forma kwadratowa 26 cm
- 2 duże banany lub 3 mniejsze
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą kakaem oraz przyprawą piernikową - odstawić.
Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem utrzeć z cukrem następnie wbijać po jednym jajku na przemian z olejem. Na końcu wymieszać z suchymi składnikami do połączenia.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego