Śmietankowe ciasto z wiśniami i kruszonką.

Czas ucieka dzień po dniu jak oszalały. W tym roku jeszcze szybciej niż w poprzednim.

Truskawki to znów towar mocno deficytowy, czereśnie za chwilę też znikną zupełnie. Ani się obejrzymy, a znów przyjdzie wrzesień, wraz z nim coraz krótsze dni, szkoła i ochota na warzywa korzeniowe.

Teraz jednak przyszła pora na wiśnie i zanim znikną chcę choć kilka razy się nimi nacieszyć. Jakoś mało ich w mojej okolicy w tym roku. Czyżby nikt ich nie lubił? A może wszyscy tak je kochają, że dla mnie już nie starcza?

Muszę wcześniej wstawać… Zdecydowanie wcześniej…

Po ostatniej bieganinie przyszły nieco spokojniejsze dni, więc mimo wysokiej temperatury ochoczo wkroczyłam do kuchni. Chwyciłam swój wiekowy mikser w dłoń i rozgrzałam piekarnik.

Może i nie jestem zupełnie normalna, ale co tam chłodnik, gdy można mieć ciasto z wiśniami…

Moja dzisiejsza propozycja idealnie smakuje w połączeniu z wiśniami. Mocno śmietankowa, zwarta masa, w której są zatopione idealnie łagodzi ich kwaśny smak i podkreśla ich wyjątkowość. Sposób przygotowania tego ciasta przypomina mi odrobinę to kruche z budyniową pianką i malinami, jednak w smaku i konsystencji jest zupełnie inne. Zdecydowanie bardziej zwarte, cięższe, ale nie mniej pyszne.

Polecam z lekko dosłodzonym jogurtem greckim lub lodami.

Zdjęcie - Śmietankowe ciasto z wiśniami i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(blaszka 20x30cm lub duża tortownica)

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 125g cukru pudru
  • 200g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok 300-400g wiśni
  • 330g słodkiej śmietany (np 30%)
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (40g)
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z przesianej mąki, cukru pudru, masła, soli i ekstraktu szybko zagniotłam kruche ciasto. Zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce przez minimum 30 minut.
  • Schłodzone ciasto podzieliłam na dwie części. Jedna 60, druga 40%. Większą część skruszyłam na dno blachy wyłożonej pergaminem, nakłułam gęsto widelcem i podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut.
  • Podpieczony spód odstawiłam do ostudzenia.
  • W tym czasie wydrylowałam wiśnie.
  • Jajka zmiksowałam z cukrem. Dodałam śmietanę i wymieszałam, aż składniki się połączyły. Na koniec dodałam proszek budyniowy i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia.
  • Spód ciasta oprószyłam bułką tartą i wysypałam równomiernie wiśnie. Wszystko zalałam delikatnie masą śmietankową. Na wierzch delikatnie rozkruszyłam pozostałą część kruszonki.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60-70 minut.
  • Ostudziłam.
  • Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Serwować z lekko osłodzonym naturalnym jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Zdjęcie - Śmietankowe ciasto z wiśniami i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy