Orzechowe ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką
 
              
 
 
 Ciasto niespotykane, niesztampowe, takie inne od wszystkim, a przy tym zaskakujące swoim smakiem.
 
 Po wyjęciu z piekarnika i skosztowaniu dosłownie nas oczarowało.
 Mimo, że ciasta wychodzi spora blacha, nawet nie wiem kiedy zniknęło;) 
 To ciasto samo się jadło!
 
 Orzechowe ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką z całą pewnością jest jednym z najlepszych ciast z dodatkiem rabarbaru jakie jadłam:) 
 
 Fanatyczny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, aromatyczny, orzechowy spód ciasta, pełen pysznych, dużych kawałków, chrupiących pod zębami orzechów, idealnie współgrał z kwasowym rabarbarem i dużą ilością owsianej kruszonki.
 
 Inspirację zaczerpnęłam od Kingi.
 
 Składniki:
- 300g mąki
- 700g rabarbaru + 2 łyżki cukru do posypania rabarbaru
- 200g masła
- 300g cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 100g mielonych migdałów
- 70g orzechów (u mnie mieszanka orzechów: włoskie, laskowe, migdały, pekan, nerkowce)
kruszonka
- 100g masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki płatków owsianych
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
 Nie przestając miksować dodawać kolejno po jednym jajku i żółtka.
 Orzechy grubo pokroić.
 Dodać mąkę i proszek do pieczenia. 
 Wymieszać z orzechami, zmielonymi migdałami i skórką z cytryny.
 Ciasto orzechowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 Podpiec w piekarniku 15 minut w 180C.
 Lekko ostudzić.
 Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z 2 łyżkami cukru.
 Posypać nim wierzch podpieczonego ciasta.
 Zrobić kruszonkę.
 Masło rozpuścić.
 Dodać mąkę, cukier i płatki owsiane.
 Kruszonką posypać ciasto.
 Piec 30-40 minut w 180C.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
 
            