Ciasto serowe z rabarbarem
To ciasto powstało na skutek modyfikacji kilku przepisów. Serowa warstwa kruchego ciasta z rabarbarowym wnętrzem to coś od czego trudno się odczepić. Może nie jest imponujące z wyglądu ale smakiem przyciąga.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 125 sera białego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 200-300 g rabarbaru + kilka łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
Wymieszać masło z serem, cukrem i jajkami, dodać ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe połowy. Jedną rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o śr. 21 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w kostkę rabarbar i dusić chwilę. Odstawić do wystygnięcia. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 15 min. Gdy wystygnie, przełożyć rabarbar. Rozwałkować drugą połowę ciasta i delikatnie ułożyć na rabarbarze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)