Ciasto cytrynowe z suszonymi figami
Kolejny przepis, który w końcu doczekał się zrealizowania po długim oczekiwaniu w kolejce;) Już tak mam, że częściej szukam nowych, niż wypróbowuję jakieś z tych nagromadzonych w zakładkach. Może to przez to, że trudno utrzymać w nich porządek, ale ostatnio staram się to zmienić. Dlatego dzisiaj zapraszam na proste, ale bardzo smakowite ciasto z suszonymi figami i skórką z cytryny. To namiastka lata zimą - suszone owoce przecież całkiem dobrze zastępują świeże. W efekcie otrzymujemy pyszne, aromatyczne ciasto w sam raz do kawy. Albo, zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepłe, dobrze jest podać je z lodami. Ja wybrałam chałwowe, które świetnie się z nim komponowały.
Ciasto cytrynowe
z suszonymi figami
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 225g mąki
- 150g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 300g suszonych fig
- skórka starta z 1 cytryny
1) Wymieszać oliwę, mleko i jajko i odstawić.
2) W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
3) Wlać mokre składniki i szybko wymieszać łopatką.
4) Wmieszać drobno pokrojone figi (uprzednio usunąć ich twarde szypułki) i skórkę z cytryny.
5) Przełożyć ciasto do nasmarowanej formy na tartę z wyjmowanym dnem.
6) Wyrównać i piec w temperaturze 180 st. C przez 35-40 minut.
7) Przestudzić ciasto, wyjąć z formy i podawać np. z lodami.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 290 kcal