Rolada bakaliowa

Rolada bakaliowa

Wspaniałe ciasto na święta, pachnące piernikiem, pełne ulubionych bakalii. W dodatku bardzo mało pracochłonne. Wystarczy zmieszać bakalie, ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i gotowe. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak dobrego efektu jednak smak przerósł moje wątpliwości. Bardzo polecam na święta.

Zdjęcie - Rolada bakaliowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych, przepołowionych
  • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych
  • 200 g rodzynek
  • 100 g suszonych śliwek, pokrojonych
  • 200 g suszonych moreli, pokrojonych
  • 140 g kandyzowanych wiśni
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do pierników
  • 175 g brązowego ciemnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce i kandyzowane wiśnie. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, wymieszać z brązowym cukrem a następnie z orzechami i bakaliami. Jajka ubić z wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połączyć z suchymi składnikami. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 90 -105 minut, następnie studzić w formie przez 15 minut. Wyjąć z formy, ułożyć do góry dnem na kratce, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem, najlepiej po całkowitym ostudzeniu i zastygnięciu ciasta.

Smacznego:)

Kategorie przepisów