Rolada bakaliowa
Wspaniałe ciasto na święta, pachnące piernikiem, pełne ulubionych bakalii. W dodatku bardzo mało pracochłonne. Wystarczy zmieszać bakalie, ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i gotowe. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak dobrego efektu jednak smak przerósł moje wątpliwości. Bardzo polecam na święta.
Składniki:
- 200 g orzechów laskowych, przepołowionych
- 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 50 g migdałów, sparzonych i obranych ze skórki oraz grubo pokrojonych
- 200 g rodzynek
- 100 g suszonych śliwek, pokrojonych
- 200 g suszonych moreli, pokrojonych
- 140 g kandyzowanych wiśni
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw do pierników
- 175 g brązowego ciemnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce i kandyzowane wiśnie. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, wymieszać z brązowym cukrem a następnie z orzechami i bakaliami. Jajka ubić z wanilią, następnie delikatnie i dokładnie połączyć z suchymi składnikami. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 90 -105 minut, następnie studzić w formie przez 15 minut. Wyjąć z formy, ułożyć do góry dnem na kratce, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem, najlepiej po całkowitym ostudzeniu i zastygnięciu ciasta.
Smacznego:)