Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym i sosem...
Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym z lepkiego piernika do tego polane słodkim sosem karmelowym - pycha oj tego to u mnie na święta nie może zabraknąć ...
Na spód
- 300 wilgotnego piernika piernika
- 100 g masła
Piernik pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastem - wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia - odstawić.
masa serowa
- 800 g twarogu
- 5 jajek ( 340g w skorupkach)
- 1 szklanka cukru
- sok z jednej cytryny + skóra
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 80 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Twaróg utrzeć z cukrem dodać roztopione masło oraz wbijać kolejno po jednym jajku na końcu wymieszać z otartą skórką z cytryny wraz z sokiem. Do masy twarogowej dodać mąkę - zmiksować aby składniki się połączyły. Następnie wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 50 minut.
W międzyczasie przygotować sos piernikowy
- 1 puszka masy kajmakowej
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 50 ml mleka
Masę kajmakową zmiksować z mlekiem- dodając stopniowo, aby sos nie był zbyt rzadki. Na końcu dodać przyprawę piernikową i zmiksować.
Upieczony sernik wystudzić i podawać z sosem piernikowym.
Smacznego
Wydrukuj przepis