Dla mnie IDEALNY. Pod każdym względem. Kremowy, ciężki i mazisty - takie serniki pamiętam z dzieciństwa i zdecydowanie przedkładam je nad te lekkie jak pianka. Kajmakowa masa to czysta poezja smaku, a jakby kajmaku było nam mało, jest jeszcze polewa. (...) Wszystko na ulubionym, ciasteczkowym spodzie, zaś wykończone aromatycznymi, prażonymi migdałami.
Przedstawiam jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść. Jeśli tylko je wypróbujecie, będziecie zachwyceni połączeniem migdałów i cytryny, które jest wyraźnie wyczuwalne w każdym kęsie.
Chyba po raz pierwszy robiłam roladę z kakaowym biszkoptem. Bałam się, że ciasto nie będzie takie plastyczne ale okazało się, że do zwinięcia jest tak samo łatwe. Tym razem zrobiłam masę na bazie masła bo rolada z kremem maślanym jest dla mnie wspomnieniem z dzieciństwa a już tak dawno jej nie robiłam, że zdążyłam zatęsknić za jej smakiem.
Zupełnie inna od tradycyjnych, kruchych szarlotek, w których czuć wyraźną granicę między ciastem a warstwą jabłek. Ta szarlotka dosłownie ropływa się w ustach - jest tak mieciutka, soczysta i delikatna, że nawet gryźć nie potrzeba. "Ciasto" tak nasiąka sokiem z jabłek, że w zasadzie trudno je wyczuć, w rezultacie czego dominującym smakiem są właśnie jabłka.
Ciasto zdecydowanie nie dla wszystkich, dla nas jednak jak najbardziej. Troszkę ciężkie i kleiste, ale za to bardzo słodkie i pyszne. Z tego co czytałam,najlepsze jest po kilku h spędzonych w lodówce. Niestety czy tak jest nie wiem, ponieważ u nas zniknęło zaraz po zrobieniu. Idealne ciasto awaryjne na ostatnią chwilę.