Kokosowe ciasteczka z polewą karmelową

Kokosowe ciasteczka z polewą karmelową

Zdjęcie - Kokosowe ciasteczka z plewą karmelową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasteczka ze słodką polewą karmelową, po pierwszym kęsie będziecie chcieli jeszcze i jeszcze bo są tak dobre że uzależniają małych i dużych... a do wspólnego pieczenia zaprosiła mnie ....Łucja dziękuję :-)

oryginał: miesięcznik kuchnia

na ciasto 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 250 g masła 

polewa 

  • 500 g mleka skondensowanego słodzonego 
  • 130 g masła 
  • 1/3 szklanki płynnego miodu

Wszystkie składniki na ciasto poza masłem wrzucić do miski. Masło roztopić i przestudzić, wymieszać z suchymi składnikami - wyłożyć na blachę wcześniej wyścieloną panierem do pieczenia (papier musi wystawać ponad brzegi) Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i ok piec 15 minut do zrumienienia się. 

W międzyczasie roztopić masło, wlać mleko oraz miód i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając ok 5-7 minut, aż masa zacznie trochę gęstnieć. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować masę - wstawić ponownie i piec jeszcze ok 20-25 minut aż polewa zrobi się złoto - brązowa. Następnie wyjąć z piekarnika odstawić na 15 minut, po tym czasie nacinamy ciasto odpowiedniej wielkopolskości kawałki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Gdy ciasto będzie już zimne kroić po nacięciach. 

Smacznego   

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Kokosowe ciasteczka z plewą karmelową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosowe ciasteczka z plewą karmelową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosowe ciasteczka z plewą karmelową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów