Kokosowe ciasteczka z polewą karmelową
Kruche ciasteczka ze słodką polewą karmelową, po pierwszym kęsie będziecie chcieli jeszcze i jeszcze bo są tak dobre że uzależniają małych i dużych... a do wspólnego pieczenia zaprosiła mnie ....Łucja dziękuję :-)
oryginał: miesięcznik kuchnia
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 250 g masła
polewa
- 500 g mleka skondensowanego słodzonego
- 130 g masła
- 1/3 szklanki płynnego miodu
Wszystkie składniki na ciasto poza masłem wrzucić do miski. Masło roztopić i przestudzić, wymieszać z suchymi składnikami - wyłożyć na blachę wcześniej wyścieloną panierem do pieczenia (papier musi wystawać ponad brzegi) Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i ok piec 15 minut do zrumienienia się.
W międzyczasie roztopić masło, wlać mleko oraz miód i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając ok 5-7 minut, aż masa zacznie trochę gęstnieć.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować masę - wstawić ponownie i piec jeszcze ok 20-25 minut aż polewa zrobi się złoto - brązowa. Następnie wyjąć z piekarnika odstawić na 15 minut, po tym czasie nacinamy ciasto odpowiedniej wielkopolskości kawałki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto będzie już zimne kroić po nacięciach.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...