Batoniki zbożowe
Czas na propozycję łatwą, szybką i zdrową, czyli batoniki zbożowe. Przygotowuję je często na zamówienie dla kogoś, komu nie potrafię odmówić. Za każdym razem wychodzą odrobinę inne, ponieważ zawsze zmieniam składniki robiąc je z bakaliami, które akurat mam pod ręką. Można je jeść jak batoniki lub połamać na kawałki i zalać mlekiem. Są wspaniałe zarówno na śniadanie jak i w formie przekąski w ciągu dnia.
Batoniki zbożowe
szklanka płatków owsianych
5 łyżek miodu
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła
łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy
1/2 szklanki bakalii (u mnie: migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina, suszony ananas)
W rondelku rozpuszczam cukier, miód, sok i skórkę z pomarańczy oraz masło. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy płatki owsiane oraz bakalie i dokładnie mieszamy ok. minuty na małym ogniu. Wypełniamy blachę "keksówkę" wyłożoną folią spożywczą ugniatając przygotowaną masę. Masę chłodzimy 2-3 godziny w lodówce, następnie wyjmujemy z formy i kroimy na batoniki dowolnej wielkości.
Tosia
Batoniki zbożowe
szklanka płatków owsianych
5 łyżek miodu
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła
łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy
1/2 szklanki bakalii (u mnie: migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina, suszony ananas)
W rondelku rozpuszczam cukier, miód, sok i skórkę z pomarańczy oraz masło. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy płatki owsiane oraz bakalie i dokładnie mieszamy ok. minuty na małym ogniu. Wypełniamy blachę "keksówkę" wyłożoną folią spożywczą ugniatając przygotowaną masę. Masę chłodzimy 2-3 godziny w lodówce, następnie wyjmujemy z formy i kroimy na batoniki dowolnej wielkości.
Tosia