Rustykalne ciasto orzechowo - jabłkowe

Rustykalne ciasto orzechowo - jabłkowe

Zdjęcie - Rustykalne ciasto orzechowo - jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek, jest wyśmienite w smaku w dodatku bardzo szybkie i proste do wykonania. Polecam oryginał

forma średnica 23 cm

  • 175 g masła
  • 150 g brązowego cukru 
  • 3 jajka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych 
  • 2 jabłka + sok z cytryny 
  • 200 g orzechów ( można dodać różne )
opcjonalnie 
  • 3 łyżki brązowego cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny - odstawić. Orzechy (200g) zrumienić na suchej patelni, następnie pokroić na mniejsze kawałki ale niezbyt drobno. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. 

Mało utrzeć z cukrem do białości, wbić po jednym jajku, wsypać zmielone orzechy połowę jabłek i orzechów posiekanych, oraz mąkę - delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać resztę jabłek i orzechów - lekko wgnieść i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok godziny w nagrzanym piekarniku 180 C, po upieczeniu zostawić na chwilę w formie po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.

Smacznego 

Zdjęcie - Rustykalne ciasto orzechowo - jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rustykalne ciasto orzechowo - jabłkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów