Rustykalne ciasto orzechowo - jabłkowe
To bardzo aromatyczne i wilgotne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek, jest wyśmienite w smaku w dodatku bardzo szybkie i proste do wykonania. Polecam
oryginał
forma średnica 23 cm
- 175 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 jabłka + sok z cytryny
- 200 g orzechów ( można dodać różne )
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny - odstawić. Orzechy (200g) zrumienić na suchej patelni, następnie pokroić na mniejsze kawałki ale niezbyt drobno. Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Mało utrzeć z cukrem do białości, wbić po jednym jajku, wsypać zmielone orzechy połowę jabłek i orzechów posiekanych, oraz mąkę - delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysypać resztę jabłek i orzechów - lekko wgnieść i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok godziny w nagrzanym piekarniku 180 C, po upieczeniu zostawić na chwilę w formie po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.
Smacznego