Brownie - najlepsze na świecie
Intensywnie czekoladowe brownie z kawałeczkami posiekanej czekolady - najlepsze, jakie do tej pory miałam okazję upiec. Idealnie nadaje się na kończący się dzisiaj Czekoladowy Weekend :)
przepis - The GoodFood Cook Book - wyd.BBC Books
Składniki :
- 185 g masła, pokrojonego w kostkę
- 185 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 jajka
- 275 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 85 g mąki pszennej
- 50 g białej czekolady - posiekane
- 50 g mlecznej czekolady - posiekane
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [mój dodatek]
Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę i masło umieścić w misce, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Jajka ubić z cukrem do białości - masa powinna zwiększyć objętość. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać ostudzoną czekoladę z masłem oraz ekstrakt z wanilii. Następnie przesiać do miski z masą mąkę i kakao - i znów delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną białą i mleczną czekoladę, wymieszać.
Przełożyć masę do formy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.25 minut, do chwili, gdy wierzch ciasta stanie się błyszczący (powinien wyglądać jak cienki papier), a boki zaczną odstawać od brzegów formy.
Upieczone ciasto ostudzić, a następnie pokroić na 16 kwadratów, a każdy z nich przekroić po przekątnej, aby powstały małe trójkąty.