Chciałam zrobić coś dla moich małych gości więc zrobiłam upatrzone na blogu Doroty ciastka w kształcie guzików. Nie dość, że ładnie mi się upiekły, to jeszcze takie pyszne, że bardzo szybko zniknęły :-)
Kolejne z moich eksperymentalnych.(...) Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie. Nie są to mega dietetyczne ciastka, ale na pewno zdrowsze niż tradycyjne kruche ciastka.
To już czas aby upiec niebywale prosty keks czekoladowy według Nigelli, z dużą ilością bakali, a dodatek śliwek powoduje że ciasto jest wilgotne wystarczy upiec je tydzień przed świętami choć dłuższy czas wcale mu nie zaszkodzi. Upieczone ciasto, zawinąć w papier i folię - tak pozostawione będzie świeże nawet kilka tygodni. Polecam
Zapraszam na moją wersję makowca. Nie tradycyjny, drożdżowy, taki jak piecze moja mama, ale na cieście ucieranym. Zupełnie inny, ale równie smaczny i tak samo pachnący aromatem migdałowym - to zapach, który bardziej niż jakikolwiek inny kojarzy mi się z makowcem.
Smak chałwy zdecydowanie w nim dominuje - jest mocno wyczuwalny w samej masie serowej i polewie. I choć przyznam, że za samą chałwą nie przepadam, tak w tym serniku zasmakowałam. Jego ogromnym aututem jest konsystencja - cudownie kremowa. Być może to przez kąpiel wodną, w której piekł się sernik, ale nigdy nie jadłam tak delikatnej, kremowej, niemal aksamitnej masy serowej - dosłownie rozpływa się w ustach!
Wspaniała zabawa dla najmłodszych. Do zrobienia chatki zbierałam się baaardzo długo, ale czego nie robi się dla dzieci? Wspólne robienie ciasta, wykrawanie poszczególnych elementów i pieczenie, a później dekorowanie…
Ciasto znalazłam na blogu Magia w kuchni. Zaniepokojona brakiem cukru w przepisie powędrowałam do oryginału na blogu Na Miotle. Ciasto wilgotne, ciemne, u nas podane na ciepło z lodami.
Pyszne ciasto deserowe, nie wymagające pieczenia. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, tylko oczekiwanie, a wiem z doświadczenia, że niektórzy mogą się baaardzo niecierpliwić ;-)
Przepis na te ciasteczka dostałam od koleżanki. A właściwie, gdy tylko ich spróbowałam, od razu o przepis poprosiłam. Bo to pyszne ciasteczka są, naprawdę!
Zdecydowanie najłatwiejszy jaki miałam okazję robić i jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Bardziej zwarty niż puszysty, ale na pewno nie ciężki. Idealnie wyważony jeśli chodzi o słodycz. Dodatkowym atutem jest to, że po upieczeniu sernik jest równy jak stół (przynajmniej u mnie;P). Polewa z białej czekolady i prażone płatki migdałowe dopełniają smaku sernika, tworząc go jeszcze pyszniejszym niż jest sam w sobie.
Przepis na drożdżówkę dla wygodnych, bez zagniatania i taka, która jak (...) zawsze wychodzi. Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii bardzo ją wzbogaca.
W tym przepisie nie ma wielu składników więc te które używamy powinny być dobrej jakości. (...) Przygotowanie takiej śliwki nie jest skomplikowane a jej smak bije na głowę to co znajdziecie na półkach sklepowych.