Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową
Przepis na te ciasteczka dostałam od koleżanki. A właściwie, gdy tylko ich spróbowałam, od razu o przepis poprosiłam. Bo to pyszne ciasteczka są, naprawdę!
Maślane, łatwe w przygotowaniu, o wyczuwalnym aromacie masła i pomarańczy (z których opcjonalnie można zrezygnować w ogóle lub zastąpić np. cytryną).
Mnie uzależniły ;)
Ciasteczka maślane z polewą pomarańczową Składniki- masło - 100 g (zimne)
- mąka pszenna - 150 g
- cukier - 40 g
- zimna woda - 1 łyżka
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- żółtko - 1 szt
- proszek do pieczenia - szczypta
- sól - szczypta
- skórka z pomarańczy - otarta z 1/2 owocu
- polewa
- sok pomarańćzowy - 1 i 1/2 łyżki
- likier pomarańczowy - 1 łyżka
- cukier puder - kika łyżek
Z mąki usyp kopczyk, na jego środku zrób wgłębienie, włóż do niego wszystkie składniki, w tym pokrojone w kostkę masło. Nożem przesiekaj wszystkie składniki, nie zagniataj ich zbyt mocno, mają tylko z grubsza się połączyć. Z ciasta uformuj kulę i włóż na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego kształty ciasteczek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 12 minut w temp. 180 oC. Nie powinny się zbytnio zrumienić.
Na ostudzone ciasteczka nakładaj polewę. Zrób lukier z likieru, soku pomarańczowego i cukru pudru, wierzch możesz dodatkowo ozdobić kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.