Sernik z mlekiem skondensowanym z polewą z białej czekolady

Sernik z mlekiem skondensowanym z polewą z białej czekolady

Zdjęcie - Sernik z mlekiem skondensowanym z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami… czyli sernik na wypasie. Zdecydowanie najłatwiejszy jaki miałam okazję robić i jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Bardziej zwarty niż puszysty, ale na pewno nie ciężki. Idealnie wyważony jeśli chodzi o słodycz. Dodatkowym atutem jest to, że po upieczeniu sernik jest równy jak stół (przynajmniej u mnie;P). Polewa z białej czekolady i prażone płatki migdałowe dopełniają smaku sernika, tworząc go jeszcze pyszniejszym niż jest sam w sobie. Przepis ten jest dość powszechnie znany, mimo to bardzo polecam!
Sernik z mlekiem skondensowanym z polewą z białej czekolady:

  • 12 ciasteczek digestive, pokruszonych
  • 60 g masła

 

  • 500 g twarogu, zmielonego 3krotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (50 ml odlać do polewy)
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

  • 50 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g prażonych płatków migdałowych


W garnuszku rozpuszczam masło, zdejmuje z kuchenki. Do rozpuszczonego masła dodaję pokruszone ciastka, dokładnie mieszam. Obtoczonymi w maśle okruchami wykładam spód tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożony papierem do pieczenia (boki tortownicy można posmarować masłem i wysypać kaszą manna, pominęłam ten krok), wstawiam do lodówki na ok 10 min.
W dużej misce umieszczam twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, jajka, ekstrakt i mąkę, miksuję do czasu całkowitego połączenia składników (zajmuje to ok 45 sek.). Gotową masę serową wylewam na spód z ciastek. Piekę w 180 st ok 40-45 min (w razie potrzeby wydłużam czas pieczenia). Jeśli wierzch zaczyna się rumienić, przykrywam tortownice folią aluminiową. Upieczony sernik studzę w formie na kratce kuchennej. Przed wyjęciem sernika z formy delikatnie, ostrym cienkim nożem, oddzielam sernik od brzegów blachy.
W rondelku umieszczam mleko skondensowane i czekoladę, podgrzewam na małym płomieniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gorącą polewą polewam wystudzony sernik, posypuję płatkami migdałowymi. Gotowy sernik wstawiam do lodówki na min 4 h.
Smacznego

Kategorie przepisów